Трюфели

Черен летен трюфел

Тубер аестивум

truffle

Сезон

Добивът е от началото на лятото до средата на есента, въпреки че при мека зима е възможно да се намерят летни трюфели чак до началото на януари.

Разпространение​

Това е най-разпространеният трюфел в България, Италия, Сърбия, Румъния и др.​

Отличителни характеристики

Той е така нареченият черен летен трюфел. Отвън е покрит с брашнеста, бежова сърцевина с жилки от бял мрамор. Ароматът му е много характерен и деликатен, леко ядков.

Черен зимен трюфел

Тубер брумале

truffle

Сезон

Добивът е започва през декември, а при по-мека зима се намира и до края на март.

Разпространение

Централна и Южна Европа, има го в България.
В България е много разпространен, има находища навсякъде: в Стара планина, Средна гора, Родопите, в Странджа и др.

Отличителни характеристики

Тубер брумале е черен зимен трюфел. Той е с черни брадавички отвън, почти кръгла форма. Сърцевината му е сива или кафява, с големи мраморни шарки. Има аромат на ядки, качествен и е сравнително издръжлив на температурни промени.

Черен зимен трюфел

Тубер унцинатум

truffle

Сезон

Добивът е през есента до средата на декември, въпреки че при мека зима е възможно да се намерят трюфели чак до януари месец.

Разпространение

България, Италия, Сърбия, Румъния и др.
Най-добри находища са известни в Предбалкана – както в Източната му част, така и Западната. Има находища в Странджа, Сакар и в Източните Родопи. Основно се намира в дъбови гори.

Отличителни характеристики

Тубер унцинатум е вторият вид зимен черен трюфел в България. Отвън е с черни големи брадавици, с неправилна форма, отвътре е тъмно охрен. Ароматът му е най-близък до този на Тубер Меланоспорум – най-скъпият от черните трюфели. Тубер унцинатум е с отлични вкусови качества.

Бял трюфел

Тубер магнатум пико

truffle

Сезон

Сезонът му е много кратък: от Септември до Декември, според региона.

Разпространение

Централна Италия, Южна Франция, Румъния, Хърватска и България.

Отличителни характеристики

Този трюфел е много рядко срещан и расте само натурално, затова е най- скъпия в света. Има гладка повърхност, леко кадифена, от бледо охра до тъмно сметаново или зеленикаво. Неговата вътрешност е по-тъмна, бежово- червеникаво- кафява, с тънки бели ивици. Има го и във вариант бежово с кафяви овални петна. Много е деликатен и се разваля за няколко дни.

Бял зимен трюфел

Тубер борчи

truffle

Сезон

Добивът е от зимата до пролетта.

Разпространение

Този трюфел се среща в цяла Европа – от Финландия до Сицилия. Също така се намира и в България.

Отличителни характеристики

Тубер борчи е ядлив трюфел с отлични кулинарни качества, наричан често бианчето (белезникав трюфел). Размерът му е колкото нахут или яйце, а цветът му варира от бледожълт до червеникавокафяв. Неговата повърхност е гладка или фино окосменa, особено в кухините. Ето защо се бърка с белия трюфел от Пиемонт (TUBER MAGNATUM PICO).

Scroll to Top